22.8.08

Oι αλήθειες για τo χορτο ( Κανναβη )

1. Σύμφωνα με τον David West, PhD, "Τα επίπεδα της THC στην βιομηχανική κάνναβη είναι τόσο χαμηλά που κανείς δεν θα μπορούσε να μαστουρώσει, καπνίζοντάς την.Επιπλέον, η κλωστική κάνναβη περιέχει ένα σχετικά υψηλό ποσοστό ενός άλλου κανναβινοειδούς, την CBD, όπου στην πραγματικότητα μπλοκάρει το φτιάξιμο της μαριχουάνας.Η κλωστική κάνναβη, τελικά, όχι μόνο δεν είναι μαριχουάνα, αλλά θα μπορούσε να αποκαλεσθεί και "αντί-μαριχουάνα".

2. Παρόλο που οι εχθροί της κλωστικής κάνναβης ισχυρίζονται ότι τα λιβάδια με αυτήν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κρύψουν φυτά μαριχουάνας, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί διότι η ανάμειξη (μέσω των σπερμάτων που θα μεταφέρει ο αέρας) μεταξύ κλωστικής και ινδικής κάνναβης θα μείωνε σημαντικά την ισχύ της δεύτερης.Στις 12 Μαρτίου του 1998, ο Καναδάς νομιμοποίησε την βιομηχανική κάνναβη και έθεσε το όριο του 0.3% σε περιεκτικότητα THC για όλα τα φυτά και απαίτησε να ελέγχονται όλοι οι σπόροι επί τούτου.

3. Τον Ιούλη του 1998 μια μελέτη που συντάχθηκε από το Κέντρο για Επιχειρηματική και Οικονομική Έρευνα του Πανεπιστημίου του Κεντάκυ, κατέληξε ότι οι αγρότες που θα καλλιεργούσαν κλωστική κάνναβη θα κέρδιζαν $600 ανά στρέμα.Μονάχα ο καπνός αποδείχτηκε πιο επικερδής.

θεραπευτική κάνναβη

1. Μεταξύ του 1996 και του 2000, 7 πολιτείες της Αμερικής έκαναν δεκτές πρωτοβουλίες ψηφοφόρων για την νομιμοποίηση της θεραπευτικής χρήσης της κάνναβης.Μία πολιτεία, η Χαβάι, νομιμοποίησε τη θεραπευτική χρήση.

2. Η έκθεση του 1999 του Ινστιτούτου Φαρμάκων (ΙΟΜ) για την θεραπευτική κάνναβη δηλώνει "Τα επιπρόσθετα δεδομένα δείχνουν μια ισχυρή θεραπευτική αξία για τα κανναβινοειδή φάρμακα, ειδικά για συμπτώμα όπως ανακούφιση από πόνο, έλεγχο της ναυτίας και του εμετού και άνοιγμα της όρεξης".

3. Η ίδια έκθεση εξέτασε το ερώτημα για το αν η χρήση της θεραπευτικής κάνναβης θα οδηγήσει σε μια αύξηση στη χρήση μαριχουάνας στο γενικότερο πληθυσμό και κατέληξε, "Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχουν πειστικά δεδομένα για να υποστηρίξουν αυτήν την ανησυχία.Τα παρώντα δεδομένα συμφωνούν με την ιδέα ότι αυτό δεν θα αποτελεί πρόβλημα εάν η θεραπευτική χρήση της μαριχουάνας μπορεί να ελεγχθεί κατά το ίδιον τρόπο όπως όλα τα υπόλοιπα φάρμακα που παρουσιάζουν δυνατότητα κατάχρησης." Η έκθεση επίσης σημειώνει ότι "αυτό το ερώτημα είναι πέρα από τις συνηθισμένες ανησυχίες για τις θεραπευτικές χρήσεις των ναρκωτικών, και δεν θα πρέπει να αποτελεί έναν συντελεστή στη εξακρίβωση των θεραπευτικών ικανοτήτων της μαριχουάνας ή των κανναβινοειδών."

4. Στην ίδια έκθεση, της ΙΟΜ, οι ερευνητές εξέτασαν τους φυσιολογικούς κίνδυνους της χρήσης μαριχουάνας και προειδοποίησαν : "Η μαριχουάνα δεν είναι μια εντελώς καλοήθη ουσία.Είναι ένα ισχυρό ναρκωτικό με διάφορα αποτελέσματα.Παρόλα αυτά, εκτός από τα κακά που προκαλούνται με το κάπνισμα, τα αρνητικά αποτελέσματα της χρήσης μαριχουάνας βρίσκονται μέσα στο φάσμα των ανεκτών αποτελεσμάτων, όλων των υπόλοιπων φαρμάκων."

5. Στην ίδια έκθεση του 1999 εξετάστηκε το ερώτημα για το αν η μαριχουάνα θα μπορούσει να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών - ένα σημαντικό θέμα, όσο αφορά την χρήση της από ασθενείς με AIDS και καρκίνο.Η έκθεση κατέληξε στο "η βραχυχρόνια ελλάτωση του ανοσοποιητικού δεν είναι καλά ορισμένη αλλά, αν υπάρχει, πιθανότατα να μην είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αποκλήσουμε την νόμιμη θεραπευτική χρήση."

6. Παρόλο την αποδεδειγμένη θεραπευτική αξία της μαριχουάνας, οι γιατροί τωρινά επιτρέπονται να χορηγήσουν κοκαϊνη και μορφίνη - αλλά όχι μαριχουάνα.

7. Η Σύμβαση Ελεγχόμενων Ουσιών του 1970 δημιούργησε πέντε κατηγορίες, μέσα στις οποίες όλα τα νόμιμα και παράνομα ναρκωτικά τοποθετήθηκαν.Η μαριχουάνα τοποθετήθηκε στο τμήμα Ι, το οποίο περιέχει τις ουσίες που έχουν μια υψηλή τάση για κατάχρηση, δεν έχουν αποδεκτή θεραπευτική χρήση στις ΗΠΑ και έλλειψη παραδεκτής ασφάλειας για χρήση με ιατρική παρακολούθηση.Σε αντίθεση, πάνω από 90 αναφορές και μελέτες δείχνουν την μαριχουάνα να έχει θεραπευτική ισχύ.

8. Ο ποινικός κώδικας των ΗΠΑ αναφέρει ότι οποιοδήποτε πρόσωπο μπορεί να φυλακιστεί μέχρι ένα χρόνο για κατοχή ενός μονάχα τσιγάρου μαριχουάνας και μέχρι πέντε χρόνια για την καλλιέργεια ενός μονάχα φυτού.

9. Στις 6 Σεπτέμβρη του 1998, ο υπεύθυνος νομικός δικαστής της DEA (ο οργανισμός που ελέγχει για όλα τα ναρκωτικά στις ΗΠΑ και άρα σε ολόκληρο τον πλανήτη), είπε :
"Η μαριχουάνα στη φυσική της μορφή, είναι μία από τις πιο ακίνδυνες θεραπευτικές ουσίες που γνωρίζουμε...Οι όροι της Σύμβασης Ελεγχόμεων Ουσιών επιτρέπουν και απαιτούν τη μεταφορά της μαριχουάνας από το Τμήμα Ι στο Τμήμα ΙΙ.Θα ήταν παράλογο, αυθαίρετο και ιδιότροπο για την DEA να συνεχίσει να στέκεται ανάμεσα σε αυτούς που υποφέρουν και των οφελιών αυτής της ουσίας."

10. Ο υπεύθυνος νομικός δικαστής της DEA, Francis Young, κατέληξε : "Σε στενά φαρμακευτικά πλαίσια η μαριχουάνα είναι ασφαλέστερη από πολλά φαγητά που συνήθως καταναλώνουμε.Για παράδειγμα, το φάγωμα 10 ωμών πατατών μπορεί να καταλήξει σε τοξική δηλητηρίαση.Σε σύγκριση, είναι φυσιολογικά αδύνατον να φάμε αρκετή μαριχουάνα ώστε να προκαλέσουμε το θάνατο.Η μαριχουάνα, στη φυσική της μορφή, είναι μία από τις πιο ακίνδυνες θεραπευτικές ουσίες που γνωρίζουμε.Με οποιοδήποτε μέτρο λογικής ανάλυσης, η μαριχουάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια υπό την συνηθισμένη ιατρική παρακολούθηση."

ινδική κάνναβη

1. Σύμφωνα με τον υπολογισμό του ΟΗΕ, 141 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν μαριχουάνα.Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 2.5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

2. Η μαριχουάνα απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ το 1937.Σήμερα, σχεδόν 70 εκατομμύρια Αμερικάνοι ομολογούν ότι έχουν δοκιμάσει.

3. Μια μελέτη του John Hopkins που εκδόθηκε τον Μάιο του 1999, εξέτασε τα αποτελέσματα της μαριχουάνας στη γνωστική ικανότητα σε δείγμα 1.318 ανθρώπων για μια περίοδο πάνω από 15 χρόνια.Οι έρευνες αναφέρουν "καμία ουσιαστική διαφορά σε γνωστική πτώση μεταξύ των βαριών χρηστών, των ελαφριών χρηστών και των μη-χρηστών κάνναβης." Επίσης βρήκαν "καμία διαφορά σε γνωστική πτώση μεταξύ ανδρών και γυναικών σε σχέση με τη χρήση κάνναβης...Αυτά τα αποτελέσματα...μοιάζουν να δίνουν ισχυρές αποδείξεις για την απουσία κάποιου μακροχρόνιου αρνητικού αποτελέσματος στη γνωστική διαδικασία", κατέληξαν.

4. Τον Μάρτιο του 1999, το Ινστιτούτο Φαρμάκων (ΙΟΜ) εξέδωσε μια έκθεση πάνω σε διάφορα θέματα σχετικά με την μαριχουάνα, περιλαμβανομένης της περίφημης "Θεωρίας Περάσματος (ή Πόρτας)" (η θεωρία που λέει ότι η χρήση μαριχουάνας οδηγεί τους ανθρώπους σε χρήση σκληρότερων ναρκωτικών σαν την κοκαϊνη και την ηρωίνη).Το ΙΟΜ αναφέρει ότι "Δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι τα αποτελέσματα της μαριχουάνας συνδέονται αιτιατά με την μη συχνή χρήση άλλων παράνομων ναρκωτικών."

5. Η έκθεση της ΙΟΜ εξηγεί γιατί η μαριχουάνα λανθασμένα θεωρήθηκε ναρκωτικό περάσματος στο παρελθόν : "Τα μοντέλα στην πρόοδο της χρήσης ναρκωτικών από την προεφηβεία στην ενηλικίωση είναι απολύτως συμμετρικά. Επειδή είναι το πιο διάσημο παράνομο ναρκωτικό, η μαριχουάνα είναι προφανώς το πρώτο παράνομο ναρκωτικό που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.Χωρίς έκπληξη, οι περισσότεροι χρήστες άλλων παράνομων ναρκωτικών χρησιμοποίησαν την μαριχουάνα στην αρχή.Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι χρήστες ναρκωτικών ξεκινάν με το αλκοόλ και την νικοτίνη πριν την μαριχουάνα και συνήθως πριν να φτάσουν σε μια νόμιμη ηλικία."

6. Στο 3ο κεφάλαιο της έκθεσης της ΙΟΜ-1999 αναλύονται οι κίνδυνοι της κάνναβης, στο ανθρώπινο σώμα, εκτενώς.Στην περίληψη/συμπέρασμα του κεφαλαίου αναφέρεται ότι " H συντριπτική πλειοψηφεία των δεδομένων πάνω στα βλαβερά αποτελέσματα της μαριχουάνας βασίζεται στην μαριχουάνα που καπνίζεται, και εκτός από τα ψυχοενεργά αποτελέσματα που λογικά αποδίδονται στην THC, δεν είναι δυνατό να ξεχωρίσουμε τα βλαβερά αποτελέσματά της από τα γενικότερα αποτελέσματα που προκαλλεί ο καπνός οποιασδήποτε φλεγόμενης φυτικής ύλης."

7. Η έκθεση του 1999 βρήκε επίσης ότι "Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα κύρια αρνητικά αποτελέσματα της χρήσης μαριχουάνας είναι η πτώση των ψυχοκινητικών αντανακλαστικών.Οπότε δεν συνίσταται η χρήση ενός αμαξιού ή άλλου επικίνδυνου εξοπλισμού υπό την επήρεια της μαριχουάνας, της THC, ή οποιοδήποτε άλλου κανναβινοειδούς με παρόμοια αποτελέσματα."

8. Η Εθνική Επιτροπή για την Μαριχουάνα και την Κατάχρηση Ναρκωτικών, με παράγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ Νίξον το 1972, δήλωσε : "H προδιάθεση για αρνητικά αποτελέσματα στην συντριπτική πλειοψηφεία των χρηστών μαριχουάνας και της πραγματικής επίδρασης στην κοινωνία δεν δικαιολογεί μια ειδική πολιτική σχεδιασμένη να αναζητά και να διώκει σκληρά τους χρήστες της.Αυτή η απόφαση βασίζεται στα μακροχρόνια μοντέλα χρήσης, πάνω στις συμπεριφορές που προήρθαν από την συντριπτική πλειοψηφεία των χρηστών και τις παρατηρήσεις μας πάνω στα υπάρχονται ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα.Η θέση αυτή έρχεται σε συμφωνία με τον υπολογισμό της αστυνομίας ότι η εξάλλειψη της χρήσης είναι αδύνατη."

9. Όταν εξέτασαν την σχέση μεταξύ της χρήσης μαριχουάνας και βίαιου εγκλήματος, η ίδια Επιτροπή, κατέληξε "Αντί να δημιουργεί βίαιη ή επιθετική συμπεριφορά, μέσα από τα φανερά αποτελέσματά της φαίνεται ότι η μαριχουάνα ηρεμεί τον χρήστη, μειώνει τα ψυχοκινητικά αντανακλαστικά και παράγει γενικά μια κατάσταση υπνηλίας και ηρεμίας."

10. Εξετάζοντας τις θεραπευτικές αξίες της μαριχουάνας, η ίδια επιτροπή, κατέληξε : "Με μια προσεχτική ματιά στη βιβλιογραφία και στις μαρτυρίες όλων των νοσοκομείων της χώρας, ούτε μία περίπτωση θανάτου στις ΗΠΑ δεν αποδείχτηκε ότι συνδέεται άμεσα με την χρήση μαριχουάνας.Πειράματα με το ναρκωτικό στις μαϊμούδες έδειξαν ότι η δόση που απαιτείται για θάνατο από υπερβολική χρήση είναι γιγαντιαία και για όλους τους πρακτικούς λόγους αδύνατη να επιτευχθεί από ανθρώπους που καπνίζουν μαριχουάνα.Αυτό έρχεται σε αντίθεση με άλλες ουσίες που συνηθισμένα χρησιμοποιούμε, όπως το αλκοόλ και τα υπνωτικά βαρβιτουρικά χάπια." Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έφτασε στο ίδιο αποτέλεσμα το 1995.

11. Το 1998, 682.885 αμερικάνοι συνελήφθησαν για αδικήματα σχετικά με την μαριχουάνα, σχεδόν μία σύλληψη κάθε 46 δευτερόλεπτα.Περίπου το 88% αυτών ήταν για απλή κατοχή - ούτε καλλιέργεια ούτε εμπόριο.

12. Μια μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, τον Μάρτιο του 1998, επισημαίνει : "υπάρχουν καλοί λόγοι για να ισχυριστούμε ότι οι κίνδυνοι από την κάνναβη δεν θα είναι τόσο σοβαροί για την δημόσια υγεία, σε σχέση με τους κινδύνους του αλκοόλ και του καπνού, ακόμα και αν τόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κάνναβη όσοι χρησιμοποιούν τώρα αλκοόλ και καπνό."

13. Μερικοί ισχυρίζονται ότι η κάνναβη οδηγεί στο "σύνδρομο μείωσης κινήτρων." Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρει στην έκθεσή της ότι "είναι αμφίβολο ότι η κάνναβη δημιουργεί ένα καλά ορισμένο σύνδρομο μείωσης κινήτρων." Η έκθεση επίσης σημειώνει ότι η αξία των μελετών που υποστηρίζουν τη θεωρία του "συνδρόμου" είναι "περιορισμένη από τον μικρό αριθμό δειγμάτων" και πάσχουν από έλλειψη αντιπροσωπευτικών κοινωνικών/πολιτιστικών ομάδων.

14. Αυστραλοί ερευνητές βρήκαν ότι σε περιοχές που δίνουν επί τόπου χρηματικά πρόστιμα στους χρήστες μαριχουάνας, αντί να ασκούν βαριές ποινικές διώξεις εναντίων τους, η χρήση μαριχουάνας δεν αυξήθηκε.

15. Από το 1969 επιτροπές που ορίστηκαν από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλίας, Αυστραλίας και Ολλανδίας κατέληξαν, αφού ανάγνωσαν όλα τα επιστημονικά στοιχεία, ότι οι κίνδυνοι της μαριχουάνας έχουν στο παρελθόν τραγικά μεγαλοποιηθεί, και συνέστησαν στους νομοθέτες να μειώσουν δραστικά ή να εξαφανίσουν πλήρως τις ποινές για κατοχή μαριχουάνας.

16. Το Αστυνομικό Ίδρυμα της Μεγάλης Βρετανίας (υπάγεται στον Κάρολο, πρίγκιπα της Ουαλίας) αναφέρει στην έκθεσή του, στις 4 Απριλίου του 2000 : "Η κατάληξή μας είναι ότι ο παρών νόμος για την κάνναβη δημιουργεί περισσότερο κακό από ότι προλαμβάνει.Είναι εξαιρετική σπατάλη σε χρόνο και χρήμα για το δικαστικό σύστημα και ειδικά για την αστυνομία.Ποινικοποιεί μεγάλο αριθμό, ιδίως νέων, ανθρώπων που εκτός αυτού είναι απόλυτα νόμιμοι και θέτει εμπόδια για το μέλλον τους.Έχει γίνει ένας τρόπος για τον έλεγχο της δημόσιας τάξης και εμποδίζει την ορθή εκπαίδευση με τον τρόπο των σχετικών κινδύνων διαφόρων ναρκωτικών περιλαμβανομένων και των κινδύνων της ίδιας της κάνναβης."

To ολλανδικό παράδειγμα δείχνει ότι οι φιλελεύθεροι νόμοι για τα ναρκωτικά μπορεί να είναι ωφέλιμοι.

17. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (Ε.Κ.Π.Ν.Τ.) στην ετήσια έκθεση, για το 2000, σχετικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών αναφέρει : "Τουλάχιστον 45 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δοκίμασαν κάνναβη το λιγότερο μία φορά στη ζωή τους.Περίπου 15 εκατομμύρια χρησιμοποίησαν κάνναβη μέσα στο 2000.Η χρήση είναι υψηλότερη στις ομάδες μικρής ηλικίας, περίπου το 40% από το σύνολο των ατόμων ηλικίας 18 ετών δοκίμασαν κάνναβη."

18. Η ίδια έκθεση συνεχίζει : "Σε δείγμα ηλικίας 15-59 (;) ετών, για την Ελλάδα, βρέθηκε ότι το 13% του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία φορά χρήση κάνναβης, περίπου δηλαδή 1.300.000 Ελληνες.Το τελευταίο χρόνο το 4% του πληθυσμού έκανε χρήση κάνναβης, περίπου δηλαδή 400.000 Ελληνες.Σε ηλικίες 15-16 χρονών η χρήση της κάνναβης, τουλάχιστον μία φορά, αγγίζει το 11% του συνόλου των νέων."

19. Στην ίδια έκθεση φαίνεται ότι η Ελλάδα έρχεται δεύτερη, μετά την Φινλανδία, σε συλλήψεις, κατά μέσο όρο, για αδικήματα περί ναρκωτικών σε όλη την Ε.Ε.Εντούτοις ο αριθμός της Ελλάδας αφορά τις διώξεις ενώ των άλλων χωρών όχι.(σ.σ. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιους από αυτούς που "συνελήθφησαν" στην Φινλανδία μπορεί να μην ασκήθηκε ποτέ δίωξη και έτσι η χώρα μας τελικά να τερματίζει πρώτη στις διώξεις, ένα πραγματικά Ολυμπιακό Μετάλλιο !)

20. Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι σε όλη την Ευρώπη, εκτός της Ελλάδας και Ιρλανδίας, η χρήση και κατοχή κάνναβης, αν και παράνομη, αντιμετωπίζεται ευνοϊκότερα από ότι τα άλλα παράνομα ναρκωτικά.Και αναφέρει : "Στην Ελλάδα, η κατοχή µικρής ποσότητας κάνναβης ενδέχεται να τιµωρηθεί αυστηρότερα σε ορισµένες περιπτώσεις από ό,τι η κατοχή µικρής ποσότητας ηρωίνης,µε το αιτιολογικό ότι, καθώς η ηρωίνη είναι ναρκωτικό που προκαλεί εθισµό, ο χρήστης βρίσκεται σε µεγαλύτερη φυσική ανάγκη από τον χρήστη κάνναβης."

2 σχόλια:

voula είπε...

etsi oi megales ali8eies prepei na legontai kai na tis gnwrizoume...

Angeliki είπε...

μπράβο σου πολύ καλή δουλειά!!!